17/01/2021

Kostkarka, czy łuskarka do lodu – której z nich potrzebujesz?

By grawertop

Zarówno kostkarka, jak i łuskarka do lodu to urządzenia znajdujące zastosowanie w gastronomii. Z zewnątrz wyglądają podobnie, również ich nazwy mogą nie do końca wyjaśniać ich zastosowanie i tym samym lekko wprowadzać w błąd. A jednak ich przeznaczenie jest nieco inne i rozważając zakup maszyny produkującej lód warto dowiedzieć się nieco o funkcjach tego typu urządzeń, aby wybrać rzeczywiście to, które jest nam potrzebne i będzie najbardziej praktyczne i wydajne w codziennej pracy, jak też odpowiadające charakterowi naszego biznesu.

Lód do drinków – czyli kostki

Jeśli chodzi o wytwornicę lodu dla lokali gastronomicznych, raczej bardziej potrzebna jest tutaj kostkarka do lodu. Jak sama jej nazwa wskazuje, produkuje ona lód w formie kostek, który znajduje zastosowanie głównie w drinkach lub bezalkoholowych chłodzonych napojach. Oczywiście kostki lodu wyprodukować można też samodzielnie, dzięki wstawieniu do zamrażarki specjalnej formy zalanej wodą, jednak kostkarka zapewnia dostęp do dużej ilości lodu o wiele szybciej i wygodniej, co jest właściwie konieczne, aby bar mógł funkcjonować. Kostkarki występują jednak w różnych rozmiarach, aby można było wybrać model najbardziej odpowiadający prowadzonej działalności – dla baru z dyskoteką na pewno bardziej przydatna okaże się duża maszyna wytwarzająca kostki lodu, natomiast restauracji, serwującej tylko schłodzone soki, wystarczy z powodzeniem kostkarka mniejsza.

Lód do wykładania ekspozycji

Branża gastronomiczna potrzebuje lodu nie tylko pod postacią kostek. Lód wykorzystywany jest przecież nie tylko do napojów. Drugim najczęstszym zastosowaniem lodu w gastronomii jest wykładanie nim lodówek, w których znajdują się na przykład świeże ryby, bądź tac, na których serwowane są chociażby owoce morza. Taki lód nie musi mieć formy kostki, dlatego wystarczy, że zostanie pokruszony, czyli połuskany, a jego kształt będzie przypominał płatki śniegu lub niewielkie kryształki. Do tego właśnie służy łuskarka. Oczywiście lód z łuskarki też musi być higienicznie czysty, standardy tego typu maszyn w niczym nie ustępują zatem kostkarkom – jedne i drugie są najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej. A jednak lód z łuskarki niezbyt elegancko prezentowałby się w drinku z drogiego alkoholu, dlatego pomyłka w zakupie wytwornicy lodu nie jest zapewne mile widziana przez żadnego właściciela lokalu gastronomicznego. W charakterze ciekawostki, można wspomnieć, że łuskarki używa się też w laboratoriach chemicznych.

Przy zakupie najodpowiedniejszej dla siebie maszyny do lodu warto zwrócić uwagę, poza jej wielkością, również na sposób chłodzenia. Niektóre dysponują systemem chłodzenia wodą, inne – powietrzem.