05/11/2009

Pochodzenie kebaba

By kp

Kebab z dowozem to dzisiaj częsta propozycja wielu barów, z której korzysta wiele osób. Nie tylko zamawiając kebab do domu ale również w przerwie obiadowej do biur itp. Szczególną popularnością jako danie obiadowe cieszy się kebab podawany z frytkami i surówką z tego względu, ze w sam raz nadaje się na główny posiłek dnia, jest sycący i smaczny. Tak więc w wielu miastach różne bary oferują swoje usługi w tym względzie. Można więc znaleźć kebab na telefon w Cieszynie, Warszawie, Rzeszowie i w mnóstwie innych miastach Polski. Sam kebab jest potrawą kuchni tureckiej i w wersji oryginalnej nie spolszczonej na końcu nazwy znajduje się literka „p” czyli kebap a nie kebab. Ale ta druga wersja przyjęła się w Polsce. Jest to po prostu odpowiednio przyrządzone mięso podawane na różne sposoby. To co my nazywamy kebabem to jedna z wielu potraw określanych tym mianem w krajach arabskich, tak zwany döner kebap czyli mięso pieczone na pionowo ustawionym ruszcie odcinane od całości cienkimi płatami podawane w bułce, przaśnym chlebie lub jako danie. W kraju pochodzenia tej potrawy mianem kebap określa się głównie rodzaj szaszłyku z pieczonego mięsa. Ale wróćmy do kebabu, który jest najpopularniejszy w Polsce. Owo mięso to najczęściej mieszanka mięsa cielęcego, drobiowego i baraniny. Jest ono dodatkowo przyprawione. Oczywiście nie powinny to być przyprawy indyjskie czy jakieś inne ale tureckie ale to już zależy od właściciela lokalu. Wiele barów oferuje różne rodzaje kebaba sam widziałem lokal w menu, którego było kilkanaście wersji tej potrawy, i nie chodzi tu tylko o dodatki czy sposób podania ale przede wszystkim o rodzaj mięsa.